Προπαγάνδα και ενημέρωση κατά την περίοδο της Κατοχής – Χαιρετισμός Γ.Γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου

Εκδήλωση με τίτλο «Τα Μέσα αγιάζουν τον σκοπό. Προπαγάνδα και ενημέρωση κατά την περίοδο της Κατοχής» πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης την Τετάρτη 25/10.

Εγινε επισκόπηση των ΜΜΕ  για το χρονικό διάστημα 1940-1944 εστιάζοντας στον επίσημο, τον «νόμιμο» Τύπο, στον αντιστασιακό Τύπο, όπως και στη ραδιοφωνία. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη πρακτικών υπό τις οποίες οι μορφές ενημέρωσης λειτουργούσαν, η στοχοθεσία τους, η ανταπόκριση του κοινού, η συμμετοχή τους στις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις της κατοχικής περιόδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ομιλητές: Τάσος Κωστόπουλος (Δημοσιογράφος, Ιστορικός): «Δεν παρεσύρθη απ’ αυτά που εδημοσίευε»: αθηναϊκός Τύπος, κατοχική προπαγάνδα και μεταπολεμική αυτονομιμοποίηση», Μανώλης Χαιρετάκης (Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Επικοικωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ): «Για το κατοχικό ραδιόφωνο», Ιωάννα Παπαθανασίου (Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Ε.): «Ο Αντιστασιακός Τύπος (1941-1944)».

Συντόνισε η Βάλια Καϊμάκη (δημοσιογράφος, ερευνήτρια).